domingo, 25 de diciembre de 2011

Relaxació als més petits

AFAVORIR LA RELAXACIÓ ALS MÉS PETITS

En aquests dies de Nadal, de trobades familliars, de visites, de moviment, em ve passar-vos aquesta informació que us pot ajudar per apropar-vos als més petits de la casa. Especialment aquests dies poden patir les novetats, la mancança dels seus ritmes de sempre.


Els primers moments de la nostra vida es consideran un periode crític en el nostre desenvolupament. Neixem amb un munt d´immadureses, el nostre sistema es va construint i això ens dona, d´una banda una gran plasticitat, i també, és clar, una vulnerabilitat que no hem de descuidar.

És important tenir en compte cóm ha viscut un bebé els seus primers dies, el part, i cóm ha estat l´embaràs en general, per entendre certs comportaments seus i poder compensar les mancances possibles en el creixement.

Podem trobar a vegades, per determinades circumstàncies, certes tensions al cos dels petits (al coll, a la part superior del tronc, al diafragma…), tendència a ser moguts en excés o a tenir problemes per relaxar-se.

Exercicis i consells que poden ajudar a relaxar i donar més consciencia corporal als petits:



• El massatge, en un moment tranquil del dia (el bany per exemple) pot anar molt bé. Dona seguretat, ajuda a enfortir el vincle pares-fills i potencia les connexions neuronals (el còrtex s´està formant en els primers anys). Començant molt suaument, es pot anar pressionant més en funció de com veiem al nostre fill. Comencem pel cap, i anem baixant poc a poc. Amb cura, tocarem la careta, orelles, part de darrera del cap, la base del crani… A partir del coll podem fer servir oli, així será més agradable. Podem fer massatge de dalt a baix al tronc, incidint en l´estòmac, on farem petits cercles. De dalt a baix també farem passades per cames i braços. Es important respectar el ritme del bebé.

• Assentats nosaltres, adults, podem agafar el nostre fill a les faldes, mirant cap a nosaltres, el deixem caure suaument. Jugem amb les mirades. En moments més tranquils podem tapar-li delicademant les orelles, li portarem reminiscències de quan estava a l´uter.
• Busquem espais per jugar on no hi hagi excesiva estimulació, podem fer un amagatall amb coixins, roba, joguines… es solen sentir a gust, recollits. Això ajuda a la concentració.


Quan són més grans (al voltant dels dos anys), podem afegir a tots els punts anteriors:


• Podem començar a afavorir la recent adquirida capacitat de simbolitzar. Juguem amb ells, en racons tranquilets amb ninos o diferents objectes a “fer veure què…”. Treballarem la imaginació en aquestes estones de joc tranquil.

• Són interessants els jocs de petites regles (que ja comencen a entendre) com ara un dominó senzill, un “memory” que podem comprar o fer nosaltres… Busquem activitats que els engresquin, aniran aprenent a concentrar-se.

• Juguem a passar per una filera sense sortir-se, a caminar amb alguna cosa que no ha de caure…i jocs de motricitat fina, com passar cordills per forats, possar peces segons la forma, construccions. Les petites consignes els fan aprendre a dominar el seu cos i contenir-se, tot jugant.



No hay comentarios: